Mare derby pe Cluj Arena

Universitatea Cluj și Ripensia Timișoara sunt două dintre echipele care au dominat fotbalul românesc la începutul anilor ’30. Astăzi, cele două formații se vor înfrunta într-un meci restanță, din etapa 13 a Ligii 2, de la ora 16:00 pe Cluj Arena. Meciul va fi televizat putând fi urmărit pe posturile: Digi Sport, Telekom și Look TV.

În primul sezon al Diviziei A (1932-1933) ”Ripi” și ”U” s-au duelat pentru titlul de campionă. Câștigătoarea a fost decisă după o finală disputată în dublă manșă (la Timișoara și Cluj). Ripensia s-a impus cu scorul general 5-3. Prima finală a Cupei României (ediția 1933-1934) le-a avut protagoniste pe aceleași echipe (”U” și Ripensia). Ultimul act s-a disputat la data de 30.09.1934, când la București, timișorenii au câștigat cu scorul de 5-0. De reținut că în acea perioadă Ripensia Timișoara era singura echipă profesionistă din România.

Pauză de 72 de ani. Din sezonul 1940-1941 (Universitatea juca la Sibiu meciurile de acasă) și până în anul 2013 (atunci când Universitatea a pierdut în Cupa României cu scorul de 3-1, la Timișoara) cele două echipe nu s-au mai întâlnit. Motivul? Ripensia Timișoara în perioada 1948-2011 a încetat să funcționeze. Din anul 2012 a promovat succesiv, începând din liga VI până în Liga II (în 2017).

În ultima perioadă Ripensia a fost ”lovită” la fel ca Universitatea de multitudinea de cazuri de COVID-19. Astfel în ultimele 5 săptămâni ”Ripi” a disputat un singur meci, pierdut la Reșița cu scorul de 3-0. Cu 15 puncte acumulate timișorenii ocupă locul 18 în clasament.

Universitatea Cluj așteaptă cu interes maxim meciul de azi. Clujenii au câștigat ultimele două meciuri -Hușana Huși & Dunărea Călărași- reușind să marcheze un total de 10 goluri. Dar cel mai îmbucurător aspect este ambiția și determinarea cu care, fotbaliștii au abordat aceste meciuri. Din lotul pentru acest meci nu vor face parte Robert Neciu și Daniel Novac.

În istoria de 87 de ani a confruntărilor dintre cele două echipe, Universitatea a câștigat doar în două situații. În ambele meciuri pe lista marcatorilor s-a găsit Silviu Ploeșteanu care este golgeterul all-time al Universității în meciurile directe cu 4 reușite.

O victorie cu Ripensia ar propulsa Universitatea Cluj pe poziția 6 în clasament și ar răzbuna 83 de ani de când, ”Șepcile roșii” nu au răpus-o pe ”Ripi” !

HAIDE ”U” !

Posted by cristi_moise

Leave a Reply