Ieri a început al-83-lea sezon de Liga 2. În cele ce urmează, am realizat o analiză care are la bază mai multe criterii de departajare: criteriul istoric, al valorii loturilor de fotbaliști, al valorii individuale a ”actorilor” din teren precum și cea a antrenorilor care vor încerca să-și ducă echipele pe care le antrenează pe un loc cât mai sus în clasament. Am pus cap la cap toate aceste detalii iar ce a rezultat la final puteți găsi într-un clasament extrem de interesant.
Criteriul istoric
Dintre cele 20 de formații care participă la startul competiției, doar 7 dintre ele, au reușit de-a lungul timpului să ocupe prima poziție în Liga 2.
|
Valoarea echipelor
Valoarea totală a echipelor (conform site-ului transfermarkt.com) este de 45,36 mil EU. Cel mai valoros lot este cel al proaspetei retrogradate FC Hermanstadt evaluat la 4,81 mil. EU. La polul opus se află FC Șelimbăr al cărui lot este evaluat la 440.000 EU.
Valoarea Loturilor din LIGA 2 sez. 2021-2022
|
Valoarea individuală a fotbaliștilor
După studierea site-ului de specialitate transfermarkt.com am constantat că în Liga 2 sunt 44 de fotbaliști care au valoarea egală sau peste 200.000 EU și 156 care sunt evaluați între 100.000 EU și 199.000 EU. Pentru fiecare fotbalist din prima categorie cluburile au primit 3 puncte iar pentru cei din a II-a categorie 2 puncte.
Individualități
|
Plecările de fotbaliști. Penalizate
O mare problemă a fotbalului românesc o reprezintă remanierile de lot la fiecare început de sezon. Astfel fiecare plecare de fotbalist dintr-o echipă a fost penalizată cu 1 punct.
Clasament plecări
|
Clasamentul antrenorilor
”Regizorii” jocului de fotbal vor avea un rol determinant în stabilirea ierarhiei finale. Astfel am stabilit ca un antrenor care a antrenat într-un sezon de Liga 1 să obțină 2 puncte, iar unul care a stat pe bancă într-un sezon de Liga 2 să primească 1 punct.
De departe cei mai experimentați antrenori sunt Cristi Pustai și Ilie Stan. Valoarea lor a fost dovedită în timp iar echipele Gloria Buzău și FC Brașov vor beneficia, din plin, de luptele grele în care au fost rodați.
Din valul antrenorilor tineri, îi amintim pe Claudiu Niculescu, Erik Lincar, Costel Enache, Marius Măldărășanu și Nae Constantin, toți angrenați în acest moment la echipe care emit pretenții la promovare. Rămâne de văzut care va fi mai talentat în abordarea campionatului.
La polul opus sunt 4 antrenori – Mirel Condei (Călărași), Dragoș Militaru (Unirea Dej), Dorin Toma (Poli Tim.) și Florin Stângă (Astra)- care nu au avut nici o experiență la nivelul primelor două divizii.
Superclasamentul antrenorilor
|
Continuitatea pe bancă
Un atu veritabil în meciurile din Liga 2 o reprezintă continuitatea pe banca tehnică. Doar 7 formații au ales să continue cu antrenorii din sezonul precedent.
Trei dintre aceștia, Dragoș Militaru (Dej), Florentin Petre (D.U. Brăila) și Daniel Oprița (Steaua) sunt antrenori care au promovat cu echipele lor.
Claudiu Niculescu (Concordia Chiajna) și Valentin Suciu (Csíkszereda) se regăsesc pe bancile tehnice ale unor formații care emit pretenții serioase la promovare. Ripensia Timișoara prin Cosmin Petruescu și Unirea Slobozia prin Adrian Mihalcea sunt celelalte două team-uri care au același antrenor din sezonul 2020-2021.
Pentru continuitatea pe banca tehnică, aceste echipe au primit 5 puncte.
Clasamentul hârtiei
Toate criteriile mai sus amintite le-am centralizat într-un Super Clasament.
Super-Clasamentul Ligii
|
La cei doi poli (promovare și retrogradare) se vor da lupte crâncene. Pe lângă toate aceste calcule ”ale hârtiei” va conta stabilitatea financiară a celor 20 de echipe precum și realizările staff-urilor administrative. Din acest ultim punct de vedere Hermanstadt are un avantaj, față de restul pretendentelor la promovare, prin aducerea lui Dani Coman.
Un punct forte al ”studenților” clujeni, în acest sezon, o reprezintă experiența acumulată de antrenorul Erik Lincar la nivelul ligii secunde. De asemenea fotbaliștii aduși la echipă, în proporție covârșitoare sunt ”aclimatizați” cu meciurile de Liga 2. Ca și minus ar fi lipsa de omogenitate a lotului.
Pentru Universitatea Cluj ar fi excelent ca după meciurile de campionat și (ne dorim) play-off să ocupe același loc precum în acest SUPER-CLASAMENT.
Haide ”U”