2023. Un an pozitiv. Am fost aproape să punem șapca pe Cupă.

Ultima zi din an reprezintă momentul perfect pentru a creiona un bilanț- statistic a celor întâmplate pe parcursul anului.

În ultima săptămână din 2022, antrenorul Eugen Neagoe a fugit acasă, la Craiova. Conducerea Universității a apelat la Ovidiu Sabău (revenire după 7083 de zile ! pe banca tehnică). Acesta a semnat contractul chiar la 1 ianuarie, având de îndeplinit un obiectiv dificil: salvarea echipei de la retrogradare. Auspiciile nu erau încurajatoare, echipa a iernat pe locul 14, cu 19 puncte acumulate în 21 de meciuri. Mai mult decât atât, olteanul, înainte de plecare, a lăsat o listă cu fotbaliștii care urmau să plece, printre ei s-a aflat și Martin Remacle. După ce a salvat de pe lista neagră oamenii de care avea nevoie și-a întărit lotul cu: Dan Nistor, Ivan Martic, Dorinel Oancea, Ianis Stoica iar cu o pregătire adecvată, rezultatele nu au întârziat să apară.

Din cele 9 meciuri rămase până la finele sezonului regular, Universitatea a obținut 15 puncte, suficiente pentru a termina pe locul 10. În play-out echipa și-a trecut în cont 5 victorii, un egal și 3 înfrângeri iar cu 7 puncte peste locul de baraj am avut un sfârșit de campionat liniștitor. Momentul culminant a fost finala Cupei României, din 24 mai, disputată la Sibiu în fața celor de la Sepsi Sfântu Gheorghe. După 90 de minute scorul egal a dus meciul în prelungiri, dar nici acest lucru nu a fost suficient în stabilirea învingătoarei. Totul s-a terminat după executarea loviturilor de departajare unde, câștig de cauză au avut covăsnenii.

Astfel s-a încheiat un sezon intens de Superligă în care am suferit, am sperat iar la final am fost la un ”vârf de bocanc” de câștigarea unui trofeu.

Sezonul 2023-2024

Rămași fără Sabău, care a făcut un pas în spate, conducerea clubului l-a preferat pentru postul de antrenor pe Anton Petrea. Acesta și-a conturat lotul, a făcut strategia însă rezultatele nu au fost pe măsura investițiilor. După primele 6 etape, cu Petrea pe bancă, echipa a câștigat un singur meci, a pierdut două, iar jocul suferea crunt. Golaverajul negativ, 10 goluri marcate- 13 primite, dar mai ales locul 12 din clasament au dus la îndepartarea lui Anton Petrea.

Înlocuitor… același Neluțu Sabău. După 15 etape, cu ”Moțul” pe bancă, echipa este clasată pe locul 8, cu 29 de puncte la un singur punct de locul 5 și calificată în sferturile Cupei României.

Radiografia statistică a anului 2023.

46

Total de meciuri oficiale în cele două competiții: Campionat (39 partide) și Cupa României (7)

Un lucru demn de remarcat este faptul că Universitatea este neînvinsă în Cupa României în anul 2023. Cu toate că am ratat câștigarea Cupei, rezultatul final rămâne cel stabilit după 120 minute de joc.

21

Total victorii (16 în campionat, 5 în Cupa României)

14-

Total egaluri (12 în campionat, 2 în Cupa României)

11-

Total înfrângeri (toate în campionat)

În deplasare am fost ”zmei”

Din 1 aprilie 2023 (înfrângere 0-1, la Arad) până în ultima etapă, disputată pe data de 21 decembrie, Universitatea a jucat 16 partide în deplasare în care nu a cunoscut înfrângerea.

Bilanț (Acasă VS Deplasare):

Acasă: 21 Meciuri- 9 V- 5 E- 7 Î

Deplasare: 24 Meciuri- 12 V- 8 E- 4 Î

Finala disputată la Sibiu a fost încadrată ca fiind teren neutru.

Analiza antrenorilor

Începutul și sfârșitul de an a fost cu Neluțu Sabău pe banca tehnică, doar startul actualului sezon a fost cu un alt antrenor.

 • Ioan Ovidiu Sabău
 • nr meciuri – 40
 • nr victorii- 20
 • nr egaluri- 11
 • nr înfrangeri- 11
 • Goluri marcate/ goluri primite- 56 gm/ 46 gp
 • puncte/ meci (luate în calcul și meciurile de Cupă )- 1,77 p/m

Anton Petrea

nr meciuri- 6

nr victorii- 1

nr egaluri- 3

nr înfrangeri- 2

Goluri marcate/ goluri primite- 10 gm/ 13 gp

Puncte/ meci- 1 p/ m

Cifrele vorbesc de la sine, diferență de necontestat între cei doi tehnicieni…

Analiza golurilor

Adunând golurile observăm că am marcat mai mult decât am primit: 66 marcate doar 59 primite.

1,43 – media de goluri marcate/ meci

1,28– media de goluri primite/ meci

Înfrângerea cea mai categorică s-a înregistrat pe terenul celor de la FC Universitatea Craiova. În data de 2 februarie 2023 oltenii s-au impus cu scorul de 5-0.

Victoria cea mai concludentă a fost, tot în deplasare, la Botoșani unde am câștigat cu scorul de 4-0. Meciul a contat pentru ultima etapă din faza grupelor (Cupa României).

Analiza fotbaliștilor

În anul 2023 Universitatea a rulat un lot format din 44 de fotbaliști. Dintre aceștia 31 au fost români și doar 13 străini.

Bulgarii la putere. Nu mai puțin de 3 bulgari au îmbrăcat tricoul Universității.

Iliev/ Goranov/ Dimitrov

Pe parcursul anului ”U” a folosit 5 fotbaliști crescuți în propria-i academie: Andi Gorcea, Bogdan Mitrea, Andreias Calcan, Albert Hofman, Alex Bota.

TOP 5 meciuri jucate

 1. Alex Chipciu- 41 meciuri

2. Ovidiu Bic- 39

3. Dan Nistor- 38

4. Dorinel Oancea- 34

5. Ianis Stoica- 33

TOP 5- minute jucate

Doar 3 fotbaliști au reușit să depășească pragul de 3000 de minute. Toți 3 au trecut de prima tinerețe, au avut probleme de sănătate lipsind multă vreme din echipă dar cu toate acestea sunt în Top. Probabil ei sunt și cei mai iubiți de către suporteri…

 1. Alex Chipciu- 3400 minute

2. Ovidiu Bic- 3180

3. Dan Nistor- 3015

4. Andi Gorcea- 2460

5. Andrei Miron- 2386

Top 3- cele mai puține minute jucate

 1. Alex Bota- 7 minute

2. Ely Fernandes- 11

3. Andreias Calcan- 121

Cel mai tânar fotbalist utilizat în 2023– Alexandru Bota- la 14 ani, 11 luni și 18 zile. În 13 martie 2023, Ioan Ovidiu Sabău a avut curajul pentru a-l debuta pe cel mai tânar fotbalist din istorie. Meciul din deplasare, a fost pierdut (4-0) în fața celor de la ***.

Top 5- Cele mai multe assisturi

16 fotbaliști au reușit în acest an să furnizeze pase de gol pentru colegii lor. Pe primul loc, detașat este decarul echipei, Dan Nistor.

 1. Dan Nistor- 10 assituri

2. Alexandru Chipciu- 6 ass.

3. Dorinel Oancea- 4 ass.

3. Ianis Stoica- 4 ass.

5. Bogdan Vătăjelu- 3 ass.

5. Daniel Popa- 3 ass.

Ceilalți jucători cu pase de gol sunt: Ovidiu Bic, Dragoș Tescan și Robert Silaghi (cu 2 pase), Ioan Filip, Ivan Goranov, Martin Remacle, Andi Gorcea, Alex Câmpanu, Gabriel Simion, Vali Gheorghe (toți cu o pasa de gol).

TOP 5- Golgeteri

Din totalul de 44 de fotbaliști care au evoluat pentru U, 18 au reușit să marcheze cel puțin un gol. Lider și la acest capitol, același Dan Nistor cu 15 reușite.

 1. Dan Nistor- 15 goluri

2. Ianis Stoica- 9 g.

3. Mamadou Thiam- 8 g.

4. Alexandru Chipciu- 7 g.

5. Daniel Popa- 5 g.

Ceilalți marcatori din 2023, sunt: Martin Remacle (4 g), Filip Ilie, Bogdan Mitrea (ambii cu 2 g), Andrei Miron, Ovidiu Bic, Ioan Filip, Dragoș Tescan, Valentin Gheorghe, Alex Câmpanu, Marco Fossati, Elvis Manu, Lorand Fulop, Jose Gomes (toți cu un gol marcat).

Suporteri

Dintre cele 21 de meciuri considerate pe teren propriu, 5 dintre ele s-au disputat la Mediaș, din diverse motive, înlocuire gazon sau desfășurare festival Untold. Acasă, ”U” a fost susținută de un număr de 158.361 de fani.

Media de spectatori/ meci- 7541

În condițiile menționate este o medie rezonabilă. În noul an putem să depășim pragul de 10000 ! Ce ziceți ?

Azi, încheiem un an în care am plâns de supărare dar și de bucurie, a fost un 2023 reușit iar pentru toate momentele, trăirile, VĂ MULȚUMIM TUTUROR: fotbaliștilor, antrenorilor dar și celor care au făcut parte din staff-ul administrativ, sportiv și medical !

Fie ca Noul An să ne aducă tuturor “U”iștilor- suporteri, conducători sau jucători- sănătate, înțelegere, răbdare și inspirație, altfel încât performanțele să fie exact acelea pe care cu toții le așteptăm- mai mari decât oricând.

NUMAI ”U” !

Posted by cristi_moise

Leave a Reply