Trecutul echipei noastre ”ascunde” multe povești fascinante despre foști fotbaliști, antrenori, conducători sau suporteri care au reușit să-și imprime pentru eternitate realizările în cadrul echipei noastre. Amintirea acestor personalități marcante este obligatorie, doar cunoscându-ne trecutul putem spera la un viitor mai bun. Acest material este despre un fotbalist mai puțin mediatizat cu toate că deține atuuri unice.
Azi se împlinesc 113 ani de la nașterea fostului fotbalist al Universităii din anii 30, Nicolae David. David a fost căpitanul unei generații de excepție a Universității Cluj, din care mai făceau parte: Andrei Sepsy, Vasile Gain, Lazăr Sfera, Silviu Ploieșteanu sau Grațian Sepi II. Fotbalistul originar din Panticeu va rămâne în istorie ca primul ”student” care ajunge la 100 meciuri în Liga 1 !
Recordman de meciuri oficiale
A debutat în tricoul alb-negru în anul 1930, pe când echipa evolua în campionatul districtual. În cele 11 sezoane, ”Taciturnul”, cum îl numește Mircea Luca în cartea ”Șepcile Roșii”, a jucat pe postul de half stânga, la nevoie half central și deține recordul de meciuri oficiale (149) pentru Universitatea Cluj din perioada 1919-1940.
David Nicolae a reușit să marcheze 5 goluri pentru ”U”.
Cariera internațională
Datorită calităților dar și a evoluțiilor sale constant- bune, a debutat în naționala României, în anul 1934, într-un meci cu Grecia, terminat la egalitate (2-2). Nu a fost singurul său meci, a mai evoluat o dată împotriva naționalei din Bulgaria.
Nicolae David a plecat în anul 1940 la echipa Mica Brad unde a jucat în ultimele trei sezoane ale carierei de fotbalist.
Nicolae David despre ”U”…
”Eram în 1933, la Innsbruck. Fusesem în turneu prin Ungaria și acum jucam în Austria. Într-o zi, între jocuri, ne-am dus pe malul Innului. Era încă vară. Și ne-am scăldat. Apoi am urcat spre cabană. Eu am intrat. Lazăr Sfera a continuat să urce. Spunea că ar vrea să găsească floarea de colț. S-a întors peste o ora. Dar cum? Îl țineau de supsiori doi vânători. Ce se întâmplase? Sus, la floarea de colț, izbucnise viscolul. Lazăr n-a mai văzut nimic. Și n-a putut găsi drumul spre cabană. Nu știu cine a dat alarma. Vânătorii au început să sune din corn. Asta am auzit și eu. Tocmai îmi spuneam că sunt în ”Freischutz”, fără să știu că Lazăr era într-o situație grea…La o jumătate de oră după ce l-au adus vânătorii, badea era refăcut cu sprijinul marelui dușman al fotbaliștilor, cognac-ul.
La mai puțin de o oră după baia din Inn, Lazăr a fost surprins de viscol. Peste o oră putea să se scalde iarăși în Inn. Acesta a fost ”U” al meu și, dacă îmi permiți, ”U” al tău și poate cel de TOTDEAUNA.”
Nicolae David- textul face parte din capitolul -Floarea de colț- în care N. David îi explică lui Mircea Luca, ce înseamnă Universitatea Cluj pentru el.
cartea ”Șepcile Roșii” (Ioan Chirilă)
O echipa de nota 10..Haide “U”