Sumurducan Ștefan

Viața de suporter

A început să meargă la meciurile Universității în anul 1935, moment în care, a devenit suporterul ”Șepcilor roșii”. În timp, a cunoscut personal, pe unii fotbaliști care au ”scris istorie” în anii ’20 pentru alb-negrii: Petru Țârle, Aurel Blaj, Ioan Sârbu, etc. Domnul Sumurducan a fost alături de Universitatea și în anii grei ai bejeniei de la Sibiu, suferind mult, cînd la primele meciuri, jucătorii erau nepregătiți fizic iar rezultatele erau negative. În acele vremuri de restriște s-a născut și ”marșul U” care a dăinuit peste ani.

După reîntoarcerea la Cluj, a echipei, Sumurducan Ștefan se aproprie mai puternic de club și devine om de ordine pentru ca, mai apoi, chiar responsabilul lor.

Prima lucrare statistică despre Universitatea

Pasionat de tot ce a însemnat ”U’, citind toate publicațiile care scriau ceva de Universitatea, și păstrându-le cu grijă a început în anul 1964 să le aranjeze în niște albume – cronicile sportive decupate din ziare și reviste- dar pentru a avea întreg bilanțul echipei de fobal, a cerut permisiunea, directorului Bibliotecii Universitare, pe care a primit-o, consultarea ziarelor din perioada (1920-1945). Astfel domnul Sumurducan, în timpul liber, în concedii, a cules rezumatele meciurilor pe care le-a trecut într-un album (nr.1) special care cuprinde palmaresul echipei din perioada 1920-1945. Al doilea album cuprinde articole, fotografii, decupate din perioada 1946-1969 iar un al- treilea din 1969-1979.

Dezamagirea lui Sumurducan Ștefan

La semicentenarul clubului, în anul 1969, s-a organizat o expoziție, în cadrul căreia domnul Sumurducan a expus primele două albume. Deși au fost fotografiate, filmate nimeni nu a mai spus un cuvânt ale cui sunt aceste materiale.

Informațiile din materialul prezentat despre Sumurducan Ștefan, sunt date, care apar, într-un manuscris care prezintă: meciurile all-time ale Unveristății, clasamente și loturile de fotbaliști pentru perioada 1920-1979, semnat Sumurducan Ștefan.

Din păcate nu avem informații suplimentare despre acest domnul Sumurducan, doar că lucrarea sa, originalul se află în custodia familiei Morea (fostului ziarist Victor Morea)