Dinu Bădescu

Dinu Bădescu a fost tenor român care s-a născut la data de 17 octombrie 1904 în Caracal. A fost unul din marii artiști ai Operei Române, membru al unei garnituri solistice ”de aur”, alături de Valentina Crețoiu și Șerban Tassian.

Carieră

A studiat la Conservatorul din București cu Gheorghe Folescu, apoi s-a specializat în Italia. A debutat pe scena Operei Române din Cluj, ca bariton (1930), peste un an preluînd repertoriul de tenor. A fost solist al Operelor Române din Cluj și din București, într-o alternanță determinată fie de evoluția ascendentă a carierei fie de decizii administrative ale autorităților comuniste, care l-au pedepsit pentru o presupusă vină de denigrare a regimului popular. De asemenea, a cântat și la în străinătate, la Volksoper și Staatsoper din Viena și la Balșoi Teatru din Moscova. A fost profesor de canto la Conservatoarele din Cluj și din București.

Roluri

A apărut în foarte multe roluri principale, printre care cele din operele Boema, Ernani, Tubadurul, Paiațe, Lucia di Lammermoor, Cavelleria rusticana, Andrea Chénier, Carmen, Povestirile lui Hoffmann, Werther, Fuast, Aida, Bal mascat, Rigoletto, La traviata, Tosca, Turandot, Cavalerul rozelor, Dama de pică etc.

Distincții și activitate publicistică

A primit titlul de Artist emerit (1954). A publicat epigrame și volumul de amintiri “Pe cărările unei vieți de boem” (1973)

Suporterul Universității Cluj

În perioada petrecută la Cluj Napoca era nelipsit de la meciurile Universității fiind recunoscut, în aceea perioadă, ca un druker ”de marcă” și extrem de apreciat de fotbaliștii echipei.

Cristian Moise

Bibliografie:

Cosma, V. (2005). Enciclopedia muzicii românești de la origini până în zilele noastre. București: Editura ARC 2000. Vol. 1 (A-B)

Agora U (Gheorghe I. Bodea)

wikipedia