Zoltan Ivansuc

Informatii generale:

  • Porecla: Zoli
  • Data nasterii: 12/08/1938
  • Locul nasterii: Reșița
  • Judet: Caras Severin
  • Tara: România
  • Inaltimea: 1.76 m
  • Zoltan Ivansuc si-a facut junioratul la Electromtor Timișoara și Metalul Reșița

  • Data debutului la Universitatea: 03/05/1959

  • 10 sezoane jucate la Universitatea


  • Zoltan Ivansuc s-a stins din viata la data de 27/01/1982

Statistici meciuri si goluri pentru U:

Competitie Meciuri Goluri
Liga 1 180 40
Cupa Romaniei 9 3
Cupe Europene 4 2
Total 193 45

Statistici meciuri si goluri in echipa nationala România :

Competitie Meciuri Goluri
Echipa nationala in calitate de jucator Univesitatea 3 0
Total 3 0

Născut în 12 august 1938, la Reșița. După ce și-a făcut junioratul la Electromotor Timișoara a activat la seniori, numai la două echipe: Metalul Reșița (1952-1959) și Universitatea Cluj (1959-1967).

Zoltan Ivansuc, a debutat la Universitatea la data de 03.05.1959, când, la Cluj, Universitatea dispune, cu scorul de 1-0 de CS Știința Timișoara. Primul gol pe care îl marchează este consemnat în sezonul următor (1959-1960) atunci, la Constanța, marchează în minutul 60, șut de la 30 m prin surprindere, dar ”stundenții” pierd cu scorul de 3-2. Un alt gol magistral, pe care îl marchează este la Cluj, în 13 martie 1960 când reușește din vole să-l învingă pe portarul Jiului Petroșani (scor final 3-1 pt ”U”).

Ivansuc în săritură, nr.10 Mateianu

Cu siguranță, perioada cea mai importantă petrecută la Universitatea este atunci când alături de colegii săi câștigă Cupa României, în anul 1965 iar în sezonul următor a evoluat în toate cele 4 meciuri din Cupa Cupelor fiind de altfel primul fotbalist care înscrie în cupele europene pentru Universitatea Cluj.

Zoli la minge…

Fotbalist de mare talent, cu un ”repertoriu” tehnic extrem de complex a încântat suporterii Universității ani în șir însă a realizat insuficient în raport cu calitățile sale.

Ultima reprezentație

La Cluj, în data de 12.11.1967, s-a desfășurat ultima partidă în care suporterii clujeni și-au putut vedea idolul, echipa a Steaua București a câștigat meciul însă marea pierdere a fost ZOLTAN IVANSUC, UNICUL…

Echipa națională

Zoltan Ivansuc are trei prezențe în echipa națională, alte trei în echipa de tineret și 10 în aceea de juniori.

Activitatea porfesională

După retragerea din activitatea competițională, în 1967, s-a dedicat profesiunii de medic, funcționând în anumite perioade de timp și ca medic al echipei în care s-a afirmat ca jucător, Universitatea Cluj Napoca.

A decedat, prematur, la 27 ianuarie 1982.

Despre Zoli…

“Extremă dreaptă, după mine “unicat în fotbalul românesc”. Născut cu har pentru fotbal dar și comportare stranie, venit de la Reșița cu instruire sumară, înzestrat cu vitezăde excepție, în special de pe loc, exploziv, reacție, fantezie ieșită din comun, nu puteai anticipace execuție va face; lovitură cu piciorul drept din articulația glezneidădea traiectorii curioase și neașteptate mingii, centra din unghi de 45 iar golurile marcate, memorabile. Când avea zi, era de neoprit, evita și duritățile și faulturile tehnice. A jucat în selecționate de juniori, tineret și seniori. Comportament corect cu colegii, cald, deși foarte închis, cu manifestări periodice ciudate.”

Constantin Rădulescu

„E greu să-l caracterizez pe Ivansuc. Putea fi dus la școală și prezentat ca model de cum ar trebui să arate, fizic, un fotbalist. Arăta și era ca un fotbalist model. Nu vreau să exagerez, dar parcă era mai bun decât Cristiano Ronaldo, doar că el n-a avut unde să-și arate calitățile. Nu îmi era teamă de meciuri, dar îmi era groază de meciurile-școală, unde îl aveam adversar direct. N-am găsit alt adversar de nivelul lui în 15 ani de jocuri în prima ligă. Era unic. În 5 minute putea schimba tot jocul. Avea o „explozie” ca un glonț. În afara gazonului era un om de o modestie deosebită. Avea prieteni de la profesori universitari, la portarii de la facultate”

Remus Câmpeanu

Moise Cristian

Bibliografie:

manuscris U 1979 (Ștefan Sumurducan)

Fotbal de la A la Z (Mihai Ionescu, Mircea Tudoran)

O viață dedicată fotbalului (Constantin Rădulescu)

Agora U (Gheorghe I. Bodea)

cercetare personală (din presa vremii)