Traian Georgescu

Informatii generale:

  • Porecla: Țiganul
  • Data nasterii: 20/03/1931
  • Locul nasterii: Ploiești
  • Judet: Prahova
  • Tara: România
  • Inaltimea: 1.74 m
  • Traian Georgescu si-a facut junioratul la Prahova Ploiești și Concordia Ploiești

  • Data debutului la Universitatea: 24/06/1951

  • 16 sezoane jucate la Universitatea


  • Traian Georgescu s-a stins din viata la data de 15/05/2008

Statistici meciuri si goluri pentru U:

Competitie Meciuri Goluri
Liga 1 280 13
Liga 2 23 4
Cupa Romaniei 15 4
Cupe Europene 3 0
Campionatul de primavara 11 4
Total 332 25

Născut la 20 martie 1931, la Ploiești. A început să joace fotbal la Prahova Ploiești în 1946, continuând să activeze din 1948 la Concordia.

Traian Georgescu (încadrat de Felician Mureșan și Mircea Luca

Carieră excepțională la Universitatea

În anul 1950, Traian Georgescu începe cursurile la Facultatea de medicină din Cluj se transferă, pe linie sportivă, la ‘’U’’. Debutează la echipa ‘’Șepcilor Roșii’’ ca centru înaintaș (1951), în deplasarea de la Petroșani cu Flacăra, scor final 4-1 pentru petroșeneni. De remarcat că în același an, cu marele căpitan Mircea Luca în teren și cu viitorul mare căpitan Georgescu, ”vârf de lance”, care marchează toate golurile Universității, în victoria, împotriva celor de la CCA București (scor 3-1), golul doi a fost considerat, de presa vremii, cel mai frumos gol din acel sezon pentru Universitatea, când Traian Georgescu face o cursă, în viteză de la centrul terenului iar cu un șut magnific de la 20 m îl învinge pe Voinescu. De altfel, în perioada – 24.06.1951- 02.09.1951- Universitatea dipută 4 meciuri oficiale, iar Georgescu marchează 6 goluri (1 gol cu Dinamo București, 1 gol Flacăra Mediaș, 3 goluri CCA, 1 gol Locomotiva Timișoara).

Moment de virtuozitate al lui Traian Georgescu, în meciul de Cupa României, din anul 1957, când driblând toată apărarea adversă, a marcat în minutul 36 golul de 2-0 (rezultat final) în deplasarea de la Satu Mare cu Progresul.

Remus Câmpeanu (stg) alături de Traian Georgescu

Căpitanul a adus Cupa României la Cluj

Traian Georgescu a fost căpitanul echipei, la marea izbândă din 1965, când, Universitatea a câștigat Cupa României, scor 2-1, în fața celor de la FC Argeș Pitești. Antrenorul Andrei Sepci a folosit formula: Moguț- Marcu, Georgescu (c), Grăjdeanu, Câmpeanu- Alexandru Vasile, Neșu- Szabo, Ivansuc, Adam, Suciu. Goluri Câmpeanu (min. 11), Ivansuc (min 55).

Traian Georgescu (prim plan) prezintă Cupa României
Fotbaliștii Universității pe aeroport la sosirea din București

Retragere în stil de mare campion

La data de 02 octombrie 1966, se deschide Stadionul Manzanares (ulterior își schimbă numele în Vicente Calderon) unde juca Atletico Madrid. Pe acest stadion, la data de 15 decembrie 1966, Universitatea pierde meciul cu Atletico, scor 4-0, iar marele Traian Georgescu are parte, de o ieșire de pe scena fotbalului, la un nivel înalt.

Ca jucător la Universitatea, a evoluat atât ca mijlocaș cât și stoper, participând la 16 ediții de campionat, ceea ce au însumat peste 330 de meciuri oficiale, intrând astfel într-un club ultra select de fotbaliști. Traian Georgescu a fost un jucător complet, cu o mare capacitate combativă fiind și un excelent om de echipă, a întruchipat, la modul exemplar, idea simbiozei dintre studiu și antrenament, dintre carte și mingea de fotbal.

Internaționalul Traian Georgescu

Datorită evolutiilor sale, Traian Georgescu a fost selecționat în lotul național, în anul 1954, pentru meciul cu Ungaria.

Carieră profesională

A terminat Medicina la Cluj. S-a format ca medic chirurg la Chirurgie II iar apoi, a plecat la Târgu Mureș, unde peste 30 e ani a funcționat ca eminent chirurg la Clinica Chirurgicală din localitate.

Despre Traian Georgescu…

“Venit de la Ploiești imediat după plecarea mea de la “U” ca jucător, cu bună instruire fotbalistică, talentat și cu o excelentă intuiție tehnico-tactică. Cu timpul mijlocaș și apoi stoper mulți ani, unde tehnicitatea superioară l-a ajutat să fie catalizatorul mingilor recuperate, ca apoi să le distribuie cu precizie și conținut tactic. A fost căpitanul și liderul de echipă ideal demn urmaș al doctorului Mircea Luca. “

Constantin Rădulescu

 „Omul echilibrului. Un jucător exponențial, care era un dirijor al apărării. În același timp alimenta și mijlocașii sau înaintașii cu precizia paselor sale. Un altruist deosebit și un căpitan deosebit. Așa cum era el, trebuie să fie un căpitan”

Remus Câmpeanu

Moise Cristian

Bibliografie:

manuscris U 1979 (Ștefan Sumurducan)

Fotbal de la A la Z (Mihai Ionescu, Radu Tudoran)

O viață dedicată fotbalului (Constantin Rădulescu)

Agora U (Gheorghe I. Bodea)

cercetare personală (din presa vremii)