Silviu Ploeșteanu

Informatii generale:

  • Data nasterii: 28/01/1913
  • Locul nasterii: Craiova
  • Judet: Dolj
  • Tara: România

  • Data debutului la Universitatea: 25/09/1932

  • 5 sezoane jucate la Universitatea


  • Silviu Ploeșteanu s-a stins din viata la data de 13/04/1969

Statistici meciuri si goluri pentru U:

Competitie Meciuri Goluri
Liga 1 89 29
Cupa Romaniei 14 8
Baraj 2 1
Total 105 38

Statistici meciuri si goluri in echipa nationala România :

Competitie Meciuri Goluri
Echipa nationala 11 1
Total 11 1

La nici 20 de ani, tânărul craiovean, Silviu Ploeșteanu, începea cursurile Academiei de Ştiinţe Comerciale, transferându-se la Universitatea Cluj din postura de campion național (cu echipa UD Resita). A făcut parte din lotul Universității în primul sezon divizionar (1932-1933).

Meciuri de neuitat disputate la “U”

Universitatea Cluj – N.A.C. (C.A.O.) Oradea, disputat la Cluj in 25.09.1932, scor 1-2, a reprezentat primul meci al lui Silviu Ploesteanu la “U” în prima divizie. Antrenorul echipei, Adalbert Kovacs, a folosit următorii fotbaliști: Sepci- Sfera, Iancovici, David, Ghilezan, Ștefănescu, Matei, Stanoeff, Sepi II, Ploeșteanu, Surlasiu. Golul nostru a fost marcat de Sepi. La orădeni jucau, printre alții, Ronai si Bodola.

“U” Cluj- Unirea Tricolor la Bucuresti.

Primul gol pe care l-a marcat pentru Universitatea, a fost într-un meci care a stârnit ample comentarii în presa vremii (poza din Gazeta Sporturilor).
Pe atunci, prima divizie era împărțită în doua serii, iar câștigătoarea dintre cele doua combatante urma să joace finala campionatului împotriva Ripensiei (câștigătoarea celeilalte serii). Meciul tur s-a jucat in toamna anului 1932, la Bucuresti, terminandu-se la egalitate (2-2). Logic, meciul retur trebuia jucat la Cluj, dar pentru a fi mai sigura de victorie si cunoscând problemele financiare de la Cluj, Unirea a făcut o propunere extrem de tentantă: 90000 de lei pentru a merge la Bucuresti.
Până la urma, conducătorii Universității accepta oferta, iar in 25.05.1933 se dispută, pe stadionul Obor, meciul retur dintre “U” și Unirea Tricolor. Studenții au condus la un moment dat cu scorul de 3-0 (golul 3 marcat de Silviu Ploeșteanu), dar, bucureștenii, puternic însuflețiți de suporteri pătimași, egaleaza la “3”. La finalul celor 90 de minute, Universitatea se impune cu scorul de 4-3, prin reușita lui Sârbu. Prin această victorie, Universitatea obține, pe lângă calificarea în finala, și admirația publicului bucureștean.

Universitatea Cluj- Ripensia Timisoara

Alte două meciuri memorabile, cu Silviu Ploeșteanu în teren, se joaca chiar în prima finala a campionatului național de fotbal, împotriva Ripensiei.
09.07.1933, Timișoara. Stadion Electrica. 3000 de spectatori.
Ripensia: Zombory-Burger, Hocksari- Deheleanu, Kotormanyi, Lakatos- Bindea, Schwartz, Ciolac, Raffinsky, Dobay
Universitatea: Sepci- Iancovici, Sfera- Gain, Ghilezan, David, Sârbu, Ploeșteanu, Sepi II, Ștefănescu, Surlasiu.
Scor final: 5-3 pentru “Ripi,” care pornea cu un avantaj consistent pentru meciul retur.
La Cluj, în fața a 4000 de spectatori, cele două echipa termină la egalitate, scor 0-0. La Universitatea a fost o singura modificare, Tabacu în locul lui Surlașiu, în timp ce, de la oaspeți, clujeanul Bindea a refuzat să vină din postură de adversar în propriul oraș.

Ploeșteanu, singurul care a îngenuncheat Ripensia

La 02.12.1934, in etapa a- X-a a sezonului 1934-1935, Universitatea învinge cu scorul de 1-0 pe Ripensia Timișoara. Antrenorul Otto Eckhart ii folosește pe următorii: Sepci- Borgea, Stefănescu- Sârbu, Gain, David- Orza, Ploeșteanu, Tabacu, Surlașiu, Baciu. Golul nostru vine în minutul 12, marcator fiind Silviu Ploeșteanu. El devine astfel jucătorul lui “U” care aduce prima victorie împotriva Ripensiei.

De-a lungul timpului, “U” a avut doar două victorii în fața Ripensiei Timișoara, prima echipa de fotbal profesionistă din țară noastră. Astfel, a doua victorie a fost consfintita de golul aceluiași Silviu Ploeșteanu, in meciul de la Cluj, din 23.04.1937. Studentii s-au impus in acea partida cu scorul de 2-1, punctele Universității fiind marcate de Szaniszlo (min 75) si Ploeșteanu (min.84). Antrenorul-jucator Janos Szaniszlo, a folosit următorul “11”: Sepci-Borgea, Iancovici- Ștefănescu, David, Gain, Bentea, Păunescu, Szaniszlo, Ploeșteanu, Draga.

În cei cinci ani de studenție, 1932-1937, Silviu Ploeșteanu a evoluat în 89 de meciuri, înscriind 29 de goluri. Acest bilanț reprezintă doar meciurile de campionat pentru Universitatea Cluj.

În perioada 1937-1946 evoluează la Venus București, iar ultimele meciuri jucate sunt in 1948-1949 la Brașov.
La echipa națională a evoluat între anii 1937-1941, în 11 meciuri marcând un gol.

Activitate profesională. După viața de fotbalist.

În 1948 preia comanda echipei Steagul Roşu Braşov. La poalele Tâmpei, Silviu Ploeşteanu va petrece 20 de ani ca antrenor al acestei echipe, ducându-i pe „stegari” din Campionatul Regional până pe podiumul Diviziei A. În 1950 are loc promovarea în Dizivia B, în 1957 în Divizia A, pentru ca în sezonul 1959-1960 „stegarii” să se lupte pentru adjudecarea primului titlu de campioni din istorie.
Suporterii brașoveni îl consideră cel mai bun antrenor din istoria clubului, iar în semn de prețuire, stadionul pe care astazi evoluează FC Brasov poartă numele lui Silviu Ploeșteanu. De meserie economist, se stinge din viață la vârsta de 56 de ani (13.04.1969).

De reținut:

  1. Silviu Ploeșteanu, primul fost fotbalist al Universității Cluj care ajunge antrenor la naționala de fotbal a României.

2. În perioada 1962-1964 a fost antrenorul echipei naționale, reușind o performanta extraordinara: calificarea la Jocurile Olimpice de la Tokyo!

Moise Cristian

Bibliografie:

manuscris U 1979 (Ștefan Sumurducan)

Fotbal de la A la Z (Mihai Ionescu, Mircea Tudoran)

Agora U (Gheorghe I. Bodea)

cercetare personală (din presa vremii)