Sever Coracu

Informatii generale:

  • Porecla: Cori
  • Data nasterii: 02/10/1920
  • Locul nasterii: Cuvin
  • Tara: Iugoslavia
  • Sever Coracu si-a facut junioratul la Progresul Timișoara și Ripensia Timișoara

  • 9 sezoane jucate la Universitatea


  • Sever Coracu s-a stins din viata

Statistici meciuri si goluri pentru U:

Competitie Meciuri Goluri
Liga 1 91 44
Liga 2 9 6
Cupa Romaniei 3 3
Campionatul de razboi 29 24
Total 132 77

Statistici meciuri si goluri in echipa nationala România :

Competitie Meciuri Goluri
Echipa nationala in calitate de jucator Univesitatea 2 0
Total 2 0

Născut la 02 octombrie 1920 în comuna Cuvin (R.S.F. Iugoslavia). A început fotbalul în Timișoara jucând succesiv la echipele: Progresul Timișoara (1934-1937), Ripensia Timișoara (1937-1938).

Meciuri de ne”U”itat

Ajunge la ”U” în anul 1938, junior fiind, evoluează cu precădere în echipa secundă (avangarda). primul gol, la echipa de seniori, îl marchează, la Cluj, când ”U” ”demolează”, pe Olimpia Satu Mare cu scorul de 7-0 (1940). La sfârșitul sezonului (de div. B), Sever Coracu marchează, prima ”dublă” (2 goluri) pentru Universitatea, când într-un meci de baraj -pentru accederea în prima divizie, a învins (scor 5-1) pe Victoria Cluj. Din păcate a urmat războiul…Tot în anul 1940, dar în campionatul următor (de război), la Sibiu, în meciul cu Unirea Tricolor marchează a doua ”dublă” dintre care un gol direct din corner. În decursul timpului Sever Coracu a mai inscris goluri direct din corner.

Cele mai multe goluri pe care Sever Coracu, le-a marcat într-un meci, au fost 6 ! Atunci Universitatea a înscris de 17 ori în poarta echipei SS Cfr Sibiu. Un gol foarte important marcat de Sever, este într-un alt meci de baraj, tot împotriva echipei Victoria Cluj, în retur (în tur a fost 1-1) a marcat pentru 3-1 consfințind promovarea lui ”U”.

A evoluat ca extremă stânga cu o viteză uimitoare și șut puternic, a constituit un adversar greu de neutralizat pentru orice apărător.

Activitate profesională.

În 1948 s-a retras din activitatea sportivă de performanță, dedicându-se exclusiv profesiunii de medic internist al spitalului CFR din Cluj Napoca.

De reținut:

  1. Este singurul jucător de fotbal român care a făcut parte concomitent din două reprezentative naționale: din cea de fotbal, în care a evoluat de două ori (cu Iugoslavia, la Belgrad în 1940, 2-1, și cu Albania, la Tirana, în 1946, 0-1) și cea de atletism, în calitate de concurent la probele de 100 și 200 m plat, ștafetă 4 X 100 și de săritură în lungime. La proba de 100 m a reușit să timp de 10,8 s !
  2. Sever Coracu a marcat cele mai multe goluri pe contra- atac, dar este și primul, despre care s-a consemnat, că a marcat multe goluri direct din corner. Astfel îl putem considera ca primul specialist ”direct din corner”.

Despre Cori…

”Extremă stânga, unic daorită vitezei sale, internațional de fotbal, atletism, cu o lovire perfectă a mingii cu ambele picioare, finalizator prin excelență dacă era bine pus în valoare, jucător de contra-atac de excepție.’’

dr. Constantin Rădulescu- Jumate   

Moise Cristian

Bibliografie:

manuscris U 1979 (Ștefan Sumurducan)

O viață dedicată fotbalului (dr. Constantin Rădulescu)

Fotbal de la A la Z ( Mihai Ionescu, Mircea Tudoran)

Cercetare personală (din presa vremii)