Petru Emil

Informatii generale:

 • Data nasterii: 28/09/1939
 • Locul nasterii: Târnăveni
 • Judet: Mures
 • Tara: România
 • Petru Emil si-a facut junioratul la Universitatea Cluj

 • Data debutului la Universitatea: 25/10/1956
 • Meciul debutului la Universitatea: Dinamo București- ''U'' Cluj 8-0

 • Data ultim meci la Universitatea: 11/06/1967
 • Ultimul meci la Universitatea: Dinamo Pitești- ''U'' Cluj 2-4

 • 9 sezoane jucate la Universitatea

 • Echipe la care a mai evoluat: Dinamo București, ***.

 • Petru Emil s-a stins din viata la data de 01/03/1995

Statistici meciuri si goluri pentru U:

Competitie Meciuri Goluri
Liga 1 123 19
Liga 2 16 12
Cupa Romaniei 9 5
Campionatul de primavara 7 1
Total 155 37

Statistici meciuri si goluri in echipa nationala România :

Competitie Meciuri Goluri
Echipa nationala in calitate de jucator Univesitatea 5 2
Echipa nationala 11 2
Total 16 4

Petru Emil s-a născut la Târnăveni iar primii pași pe un teren de fotbal, i-a făcut la Cluj unde a trecut, rând pe rând pe la toate grupele de copii și juniori, ale Universității Cluj. Este considerat unul dintre cei mai buni mijlocași pe care i-a dat vreodată Universitatea iar alături de Felician Mureșan, a fost convocat constant la naționalele de juniori. La vârsta de 17 ani și 28 de zile este pentru prima dată titular (în echipa de seniori), într-un meci cu Dinamo București, din sezonul 1956-1957. De remarcat că, Universitatea -în acel sezon- joacă în optimile Cupei României, cu Steaua, pierdut de ”U” cu scorul de 1-5.

Romania UEFA 1957- Petru Emil (al 4-lea rândul de sus), în stanga lui Felician Mureșan

Mijlocaș ofensiv, deosebit de laborios și eficace, datorită îndeosebi șutului său foarte puternic expediat, de regulă, de la distanță. Primul meci în care marchează, Petru Emil, o face de trei ori în poarta celor de la Locomotiva Arad (1957). Memorabilă perioada 04.05.1957- 18.05.1957, când în decurs de 14 zile, marcheză în 3 meciuri oficiale 7 goluri- 4 goluri în deplasarea de la Brașov cu Tractorul, 2 în deplasarea de la *** și 1 gol acasă cu Metalul Reșița- de altfel la sfârșitul sezonului ”U” revine în Divizia A.

Petru Emil în săritură

În următoarele cinci sezoane (toate Div. A), Petru Emil este un ”om de bază” la mijocul terenului, timp în care a fost selecționatîn echipa națională a României. La sfârșitul sezonului 1962-1963, este luat de Dinamo unde petrece alte 3 sezoane pentru a se întoarce, acasă, la Universitatea în sezonul 1966-1967, ultimul la echipa ”Șepcilor roșii”.

Mateianu, Ivansuc, Petru Emil

A fost selecționat de 16 ori în prima reprezentativă a țării de remarcat participarea la turneul final al Jocurilor Olimpice de la Tokyo – 1964.

Carieră profesională

Petru Emil a fost absolvent al Facultății de Drept din Cluj iar după retragerea din activitatea competițională, a devenit antrenor, pentru ca în timp, să ajungă coordonatorul centrului de copii și juniori Universitatea Cluj.

Despre Petru Emil…

“Crescut la “U”, unul dintre cei mai mari jucători ai Clujului și ai țării. A jucat în naționala de juniori, tineret și seniori în numeroase meciuri. Înalt cu o ținută princiară, capul sus, privire periferică (pentru care antrenorii celor mici se străduiesc enorm) pe care el o avea nativ, tehnicitate de excepție, ca și momentul tactic execuției. Lovituri cu piciorul drept necruțătoare (marca goluri de la distanțe mari 25-30 metri), joc de cap excelent lovea mingea la finalizare cu lob din săritură în cădere, cu echilibru psihico-moral perfect (juca contra lui Real Madrid la fel ca împotriva lui Sticla Turda). Avea tendința de îngrășare motiv pentru care a avut o carieră scurtă.”

Cosntantin Rădulescu (”O viață închinată fotbalului”)

Moise Cristian

Bibliografie:

manuscris U 1979 (Sumurducan Ștefan)

Fotbal de la A la Z (Mihai Ionescu)

Agora U (Gheorghe I. Bodea)

O viață închinată fotbalului (Constantin Rădulescu)

cercetare personală (din presa vremii)