Octavian Popescu

Informatii generale:

  • Data nasterii: 25/04/1938
  • Locul nasterii: București
  • Judet: Ilfov
  • Tara: România
  • Inaltimea: 1.67 m
  • Octavian Popescu si-a facut junioratul la Rapid București

  • Data debutului la Universitatea: 20/03/1960

  • 5 sezoane jucate la Universitatea


  • Octavian Popescu s-a stins din viata

Statistici meciuri si goluri pentru U:

Competitie Meciuri Goluri
Liga 1 85 14
Cupa Romaniei 1 0
Total 86 14

Statistici meciuri si goluri in echipa nationala România :

Competitie Meciuri Goluri
Echipa nationala 1 0
Total 1 0

ctavian Popescu a făcut primii paşi în fotbal la Rapid, unde a şi debutat în Divizia A în sezonul 1959-1960. La finalul stagiunii, viitorul dinamovist a plecat la Ştiinţa Cluj (U Cluj), unde a jucat până în 1963. Au urmat trei ani la Dinamo, unde a câştigat trei titluri şi o Cupă a României. Pe finalul carierei, Octavian Popescu a mai jucat la Jiul Petroşani, Rapid şi Mersin (Turcia).

Devenit antrenor în 1972, Octavian Popescu le-a pregătit pe Dunărea Giurgiu, Progresul Brăila, Eskişehirspor, Mersin, 1860 Munchen, Malatyaspor şi Offenburger. În Germania, fostul fotbalist şi-a obţinut licenţa de antrenor la Koln.

“Venit de la București, în anul 1960, instruit la Rapid, Octavian Popescu își face rapid loc printre titulari, într-un meci magnific pentru Șepcile roșii, scor 3-1 (2 goluri Mateianu în minutele 41,42), extrem de apreciat de presa vremii (Sportul Popular), cu Farul Constanța, scor 3-1.

Fotbalist de talie mică, dar cu un joc de cap foarte bun, prin acest procedeu marchează primul gol la Universitatea, în meciul cu Minerul Lupeni (1960) de la Cluj, scor 1-1.

Andrei Sepci îl pregătește pe Octavian Popescu (1960)

Avea “momente de plutire” și mai ales deposedare prin interceptie rar întâlnită. Se completa foarte bine cu Petru Emil formând unul dintre cele mai apreciate cupluri de mijlocași centrali din prima divizie.

Octavian Popescu reușește un final de tur, al sezonului 1963-1964, de referință, în care, reușește 4 goluri în ultimele sale 5 partide. Pe scurt despre ultimele 2 meciuri: În etapa 12, la Cluj, Universitatea câștiga cu 1-0 în fața Petrolului, marchează Octavian Popescu după un șut de la 30 m iar mingea lovește bara înainte să intre în poartă, în etapa următoare Popescu contribuie cu un gol în victoria echipei Rapid București.

Din retur a îmbrăcat tricoul echipei Dinamo București iar în această perioadă a fost selecționat în echipa națională.

Activitate profesională

Jurist de carieră a absolvit facultatea de drept.

Moise Cristian

Bibliografie:

O viață dedicată fotbalului (Constantin Rădulescu)

manuscris U 1979 (Ștefan Sumurducan)

Agora U (Gheorghe I. Bodea)

cercetare personală (din presa vremii)