Nicolae David

Informatii generale:

  • Porecla: Nicu
  • Data nasterii: 09/08/1910
  • Locul nasterii: Panticeu
  • Judet: Cluj
  • Tara: România

  • 10 sezoane jucate la Universitatea


  • Nicolae David s-a stins din viata

Statistici meciuri si goluri pentru U:

Competitie Meciuri Goluri
Liga 1 103 3
Liga 2 17 2
Cupa Romaniei 14 0
Baraj 4 0
Total 138 5

Statistici meciuri si goluri in echipa nationala România :

Competitie Meciuri Goluri
Echipa nationala in calitate de jucator Univesitatea 2 0
Total 2 0

Nicolae David s-a născut în Panticeu (județul Cluj) și este fotbalistul care a adunat cele mai multe meciuri oficiale la Universitatea din perioada (1919-1940). ”Taciturnul”, cum îl numește Mircea Luca în ”Șepcile Roșii”, a jucat pe postul de half stânga la nevoie half central și a fost căpitanul unei generații de excepție.

Primul meci la Universitatea este în anul 1930, cînd echipa termină pe primul loc în Campionatul Districtual, în anul 1931 Universitatea termină din nou pe primul loc iar Nicolae David a jucat în 5 meciuri. În primul meci al Universității din prima divizie, David este titular, iar echia câștigă jocul (3-1) de la Arad împotriva celor de la A.M.E.F.A. Nicu alături de Grigore Iancovici sunt sigurii fotbaliști ai Universității care au evoluat (pentru ”U”) în toate sezoanele deceniului trei.

Jucător de națională

Datorită calităților și evoluțiilor sale constante, a debutat în naționala României, în anul 1934, într-un meci cu Grecia , scor 2-2. Nu a fost singurul meci, a mai evoluat o dată cu prima reprezentativă a Bulgariei.

Nicolae David a plecat în anul 1940 laechipa Mica Brad unde a jucat în ultimele trei sezoane, ale carierei de fotbalist.

Nicolae David despre ”U”…

” Eram în 1933, la Innsbruck. Fusesem în turneu prin Ungaria și acum jucam în Austria. Într-o zi, între jocuri, ne-am dus pe malul Innului. Era încă vară. Și ne-am scăldat. Apoi am urcat spre cabană. Eu am intrat. Lazăr Sfera a continuat să urce. Spunea că ar vrea să găsească floarea de colț. S-a întor peste o ora. Dar cum? Îl țineau de supsiori doi vânători. Ce se întâmplase? Sus, la floarea de colț, izbucnise viscolul. Lazăr n-a mai văzut nimic. Și n-a putut găsi drumul spre cabană. Nu știu cine a dat alarma. Vânătorii au început să sune din corn. Asta am auzit și eu. Toc,mai îmi spuneam că sunt în ”Freischutz”, fără să știu că Lazăr era într-o situație grea…La o jumătate de oră după ce l-au adus vânătorii, badea era refăcut cu sprijinul marelui dușman al fotbaliștilor, cognac-ul.

La mai puțin de o oră după baia din Inn, Lazăr a fost surărins de viscol. Peste o oră putea să se scaldeiarăși în Inn. Acesta a fost ”U” al meu și, dacă îmi permiți, ”U” al tău și poate cel de TOTDEAUNA.”

Nicolae David- textul face parte din capitolul -Floarea de colț- în care N. David îi explică lui Mircea Luca, cartea ”Șepcile Roșii” (Ioan Chirilă)

Moise Cristian

Bibliografie:

manuscris U 1979 (Sumurducan Ștefan)

Agora U (Gheroghe I. Bodea)

Șepcile Roșii (Ioan Chirilă)

cercetare personală (din presa vremii)