Mircea Neșu

Informatii generale:

  • Data nasterii: 29/09/1940
  • Locul nasterii: Cacica
  • Judet: Suceava
  • Tara: România
  • Inaltimea: 1.73 m
  • Mircea Neșu si-a facut junioratul la Crișana Oradea și Viitorul București

  • Data debutului la Universitatea: 14/06/1964

  • 6 sezoane jucate la Universitatea


  • Mircea Neșu s-a stins din viata la data de 19/09/2014

Statistici meciuri si goluri pentru U:

Competitie Meciuri Goluri
Liga 1 99 5
Cupa Romaniei 8 1
Cupe Europene 4 0
Total 111 6

Născut 29 septembrie 1940, în comuna Cacica (județul Suceava). A început să joace fotbal în 1954, activând, pe rând, la Crișana Oradea, Viitorul București.

Mircea Neșu la Universitatea

Ajunge la Universitatea Cluj în anul 1964, când intra la Facultatea de Medicină, iar pimul meci oficial, la ”U”, a fost în 14.06.1964, în deplasare cu Steaua București, scor final 4-1. În sezonul următor a câștigat Cupa României iar în optimi a marcat golul victoriei cu Farul Constanța în același sezon a dat golul victoriei și cu Petrolul Ploiești din etapa 14.

Integralist în Cupa Cupelor

Cu Mircea Neșu titular (toate cele 4 meciuri) în campania din Cupa Cupelor (sezonul 1965-66), Universitatea elimină formația austriacă Wiener Neustadter, scor general 3-0, pentru ca în faza următoare să fie eliminată de celebra echipă Atletico Madrid, scor general 0-6.

Ultimul meci la Universitatea pentru Mircea Neșu a fost în sezonul 19691970, la Cluj, în chiar ultima etapă când studenții clujeni au pierdut în fața UT-ei Arad, scor 0-2.

Component al naționalei de juniori

Universitatea Cluj și F.C. Bihor Oradea. A făcut parte din echipa națională de juniori care, în 1962, a câștigat turneul U.E.F.A., disputat la București. Mijlocaș laborios, dar în același timp și posesor al unui bogat registru tehnico-tactic, a reușit să îmbine în chip fericit activitatea profesională cu cea sportivă la nivel de performanță.

Activitate profesională

Absolvent al Facultății de Medicină din Cluj a devenit în paralel cu profesia de medic arbitru de fotbal din anul 1978, a promovat în 1980 în lotul divizionar B, iar în anul 1982 în lotul de elită al cavalerilor fluierului din țara noastră.

Mircea Neșu despre…galeria Universității

”Galeria Universității seamănă cu cele englezești, care cântă tot timpul, indiferent de rezultat. Cred că asemenea suporteri nu există nicăieri la noi. Ei merită să aibă o echipă în divizia A!”

Din păcate, Mircea Neșu părăsește această lume la data de 19.09.2014, la Oradea unde era stabilit.

…despre Mircea Neșu

„N-am crezut că un jucător poate da un așa randament și să fie atât de prezent în joc, ca și el. Avea o forță și o stabilitate extraordinare, de parcă avea rădăcini. Nu-l puteai mișca de pe loc. De asemenea nu-ți reproșa niciodată nimic”

Remus Câmpeanu

Moise Cristian

Bibliografie:

manuscris U 1979 (Ștefan Sumurducan)

Fotbal de la A la Z (Mihai Ionescu, Mircea Tudoran)

Agora U (Gheorghe I. Bodea)

cercetare personală (din presa vremii)