Mircea Luca

Informatii generale:

  • Porecla: Trampli
  • Data nasterii: 03/08/1921
  • Tara: România
  • Mircea Luca si-a facut junioratul la Universitatea Cluj

  • Data debutului la Universitatea: 18/11/1939

  • 17 sezoane jucate la Universitatea


  • Mircea Luca s-a stins din viata

Statistici meciuri si goluri pentru U:

Competitie Meciuri Goluri
Liga 1 176 1
Liga 2 25 2
Baraj 2 0
Campionatul de razboi 31 0
Campionatul de primavara 10 0
Total 244 3

Legenda


Se îndrăgosteşte devreme de minge, la 11 ani şi începe fotbalul la Universitatea Cluj, îmbrăcând, pentru o perioadă, şi tricoul echipei secunde a clubului, Avangarda “U”.

This image has an empty alt attribute; its file name is Luca-Mircea-anul-1940-prelucrata.jpg
Mircea Luca (1940)

Debutul


La 18 ani, 3 luni și 15 zile debutează pe postul de extremă, la echipa pe care o va iubi toată viaţa. Atunci, la Cluj, “studenții” au trecut cu scorul de 6-1 de Industria Sârmei Câmpia Turzii. Se întâmpla în ultimul meci din sezonul 1939-1940.

“Dubla” cu Stăruinţa Oradea


În ediţia 1939-1940, una care a găsit-o pe echipa noastră în liga a II-a, Mircea Luca joacă tot pe postul de extremă, iar în primul meci de acasă, cel cu Stăruința Oradea, reuşeşte o “dublă”. Antrenorul Janos Szanislo a folosit următorul “11”: Moldovan – Iconar, Medrea I, Iancovici, Medrea II – Csakany – Tiereanu, Coman, Wieser, Medrea III, Mircea Luca. În campionatele de război (1942-1943, 1943-1944), bifează 13 meciuri / sezon, în linia de 3 halfi a echipei.

Perioada meciurilor de poveste


La întoarcerea din bejenia de la Sibiu, în septembrie 1945, într-un meci crucial, Universitatea o învinge clar pe Ferar (locul 3 în Ungaria, cu un lot extrem de experimentat, alcătuit din numeroşi internaționali), scor 4-0. Mircea Luca a fost desemnat “Jucătorul meciului”, iar “U” a recâștigat Clujul, din punct de vedere sportiv, pentru că sufletește nu-l pierduse niciodată.

Mai târziu, în sezonul 1946-1947, Federaţia Română de Fotbal (FRF) propune un format inedit pentru prima ligă, astfel că Universitatea este nevoită să dispute o dublă- manșă împotriva Victoriei Cluj, formaţia mănăşturenilor.

13.06.1946 (baraj – tur, scor 1-1) “U”: Szoboszlay – Straja, Medrea II – Luca, Rădulescu, Roman – Medrea III, Joja, Jifcovici, Coman, Coracu. Vigu II avea să deschidă scorul pentru Victoria, dar Coracu a restabilit repede egalitatea. În timpul meciului, portarul Szoboszlay se accidentează grav, iar Mircea
Luca îi ia locul. La fel de surprinzător, ai noştri nu primesc gol, dar ratează o ocazie uriaşă pe final de meci.

20.06.1946 (baraj – retur, scor 3-1 pentru ”U”) “U”: Cristea – Straja, Medrea II- Coman, Luca, Radulescu (eliminat) – Roman, Medrea III, Jifcovici, Coracu.

La fel ca în prima manşă, Vigu II deschide scorul pentru Victoria, în minutul 22. “Studenții” prind curaj după pauză, când Coman egalează, dar jocul devine unul dur, Cornea respectiv Rădulescu fiind eliminați. Pe final, Roman și Coracu marchează, iar Universitatea promovează în Divizia A.

“U” va petrece trei sezoane în prima ligă, iar Mircea Luca se menţine unul dintre jucătorii importanţi ai echipei.

Momente dificile


Un moment de cumpănă are loc în anul 1947 când, în drum spre Timișoara pentru meciul cu CFR, autocarul echipei este implicat într-un accident rutier. În ciuda şocului suferit, jucătorii noştri intră pe teren, dar pierd meciul la scor: 1-6.

Tot într-o deplasare la Timişoara, doi ani mai târziu, într-o partidă contând pentru etapa 23-a, de data aceasta împotriva celor de la CSU, Mircea Luca se accidentează grav și este nevoit să părăsească terenul de joc. De altfel, la finalul acelui sezon Universitatea avea să retrogradeze.

Finala Cupei României


În 1949, F.R.F. a organizat un campionat în a doua parte a anului, pentru a face tranziția disputării meciurilor din sezonul primăvară-toamnă, după modelul implementat la acea vreme în Uniunea Sovietică. Pe parcursul acestui campionat, Universitatea ajunge până în ultimul act al Cupei României, acolo unde dă peste CSCA București. Pe un teren alunecos, în fața a 12.000 de spectatori, CSCA începe mai bine meciul și marchează prima, prin Moldovan. Universitatea, cu Mircea Luca titular, reușește egalarea, graţie golului semnat de Avram, însă bucureștenii revin în avantaj, prin
Ferenczi. Spre final, Copil îşi trece în cont o mare ocazie, dar rezultatul rămâne 2-1 şi CSCA pune mâna pe trofeu.

Promovarea


Anul 1950 aduce cu sine multe provocări în cadrul clubului, Luca fiind unul dintre fotbaliștii-cheie care au readus-o pe Universitatea în prima ligă. Un moment critic a fost reprezentat de meciul cu Locomotiva CFR, din retur, când portarul titular, Crăciun, se accidentează cu numai două zile înainte de meci. Aşa că Luca se “sacrifică” si apare, pentru prima dată, pe un post cu totul inedit pentru el: cel de goalkeeper. Primul “11” a arătat astfel: “U”: Luca – Ioanovici, Tomescu – Țandrău, Tarău, Mihuț – Kovacs V, Lutz, Zehan, Copil, Avram. Universitatea s-a impus cu 2-1, prin golurile lui Lutz și Zehan.

Căpitanul Mircea Luca


Urmează şase ani în care “Șepcile Roșii” joacă pe prima scenă a fotbalului românesc,cu Mircea Luca în postura de căpitan. În tribunele vechiului stadion de lângă Someş veneau constant peste 8.000 de suporteri pentru ai vedea la lucru pe Luca & Co, primul fiind adesea desemnat, de către jurnaliştii vremii, drept “Jucătorul meciului” (10 nominalizări / sezon).

This image has an empty alt attribute; its file name is mircea-luca-capitan-la-inceputul-unui-meci-cu-rapid-an-1947-prelucrata-1024x805.jpg

În etapa cu numărul 24, disputată pe 20 noiembrie 1955, într-o deplasare la Ploiești, portarul nostru, Ghibănescu, se accidentează, iar Mircea Luca intră din nou între buturi. Din nefericire, Universitatea se înclină cu 4-1.

Retragerea


Sezonul 1956 a fost unul trist, atât pentru Universitatea, care a retrogradat (locul 12 dintr-un total de 13 echipe, cu doar şase victorii), cât și pentru Mircea Luca, care a optat să pună ghetele în cui. Însă, asemeni unui veritabil căpitan, a evoluat şi în ultimul meci din acea ediţie, când Universitatea a cedat întâlnirea de pe teren propriu cu Progresul
Oradea (1-5).

Pentru “U”, Mircea Luca este definiţia fidelităţii, a onoarei şi a respectului. Înzestrat cu un talent nativ, a fost, deopotrivă, un excelent apărător, un admirabil coechipier, dar și un real simbol al echipei sale de suflet.

Activitate profesională


După retragerea din 1956, a rămas aproape de Universitatea, ca membru în biroul secției de fotbal, antrenor secund sau ocupând diverse alte funcții în cadrul clubului. În paralel, a slujit cu dăruire și abnegație profesia de medic ORL-ist.

De reținut

  • Este primul mare căpitan din istoria Universității.
  • Este UNICUL jucător din istoria fotbalului românesc care a evoluat (fie şi pentru un singur meci), pe toate posturile: portar, fundaş, mijlocaş şi atacant.

În semn de respect și apreciere pentru întreaga sa carieră, suporterii “Şepcilor roşii” au dezvelit, pe 1 decembrie 2013, statuia care îl înfățișează pe Mircea Luca, ea fiind poziționată în fața Cluj Arena. Lucrarea a fost realizată de către sculptorul Ilarion Voinea. La eveniment au participat, pe lângă oficialii şi jucătorii Universităţii, peste 1.000 de fani ai “alb-negrilor”.

This image has an empty alt attribute; its file name is Luca_MirceaA-statuie-prelucrata.jpg

Despre Mircea Luca


“Un stoper ideal, joc de cap neîntrecut, deposedări pe ambele părți foarte bune, lovirea mingii cu ambele picioare perfect și un superb spirit de sacrificiu greu de imaginat la care se adaugă atașamentul față de Universitatea timp de 25 de ani”.

(Dr. Constantin Rădulescu)

Bibliografie:


“Agora U” (Gheorghe I. Bodea)

“O viață dedicată fotbalului” (Dr. Constantin Rădulescu)

“Fotbal de la A la Z” (Mihai Ionescu, Mircea Tudoran)

Cercetare personală, Cristian Moise (din presa vremii)