Ionel Dobrotă

Informatii generale:

 • Porecla: Ticu
 • Data nasterii: 09/02/1959
 • Locul nasterii: Turda
 • Judet: Cluj
 • Tara: România
 • Ionel Dobrotă si-a facut junioratul la Universitatea Cluj și Arieșul Turda

 • Data debutului la Universitatea: 29/08/1976
 • Meciul debutului la Universitatea: Sticla Turda- ''U'' Cluj 2-1

 • Data ultim meci la Universitatea: 26/04/1994
 • Ultimul meci la Universitatea: ''U'' Cluj- Progresul București 1-0

 • 16 sezoane jucate la Universitatea

Statistici meciuri si goluri pentru U:

Competitie Meciuri Goluri
Liga 1 244 17
Liga 2 176 23
Cupa Romaniei 17 0
Total 437 40

Recordmanul de meciuri jucate la ”U”

Ionel Dobrotă vine la Universitatea în vara anului 1976. Constantin Rădulescu, antrenorul echipei din acel sezon, îl introduce pe Ionel Dobrotă pentru prima dată, în etapa 2 a sezonului în deplasarea de la Turda (orașul de naștere a fotbalistului) Universitatea pierde, scor 1-2. În primele sezoane Dobrotă a jucat pe poziția de extremă, pe acest post a fost folosit și în deplasarea de la CIL Sighet (1977) când a marcat primul gol, pentru Universitatea.

Din sezonul 1980-82, Ionel Dobrotă a început să fie folosit, de către antrenorul Gheorghe Staicu, și pe postul de fundaș lateral în acest sezon a marcat și primul gol în divizia A, în meciul, pierdut (2-3) cu FC Argeș disputat în returul campionatului la Cluj Napoca. În sezonul 1982-83 la cârma Universității ajunge Angelo Niculescu care îl utilizează pe Dobrotă doar pe postul de extremă, iar tânărul fotbalist nu îl dezamăgește și marchează 5 goluri, două dintre acestea în meciurile terminate la egalitate 1-1 cu echipele Chimia Râmnicu Vâlcea și Sportul Studențesc, golul victoriei cu Farul Constanța (1-0 final) dar și goluri importante în victoriile 2-0 cu Steaua și Progresul București dar toate aceste realizări nu au fost suficiente pentru că la finalul campionatului Universitatea a retrogradat.

Au urmat trei sezoane de divizia B, în care Ionel Dobrotă a fost unul dintre titularii de drept. Remarcabile realizările sale, din sezonul 1984-1985 -reușește două ”duble”, prima cu Minerul Cavnic, la Cluj iar cea de-a doua cu Industria Sârmei Câmpia Turzii, tot la Cluj- care au ajutat-o pe Universitatea să revină în divizia A.

Pentru Ionel Dobrotă începând cu sezonul 1985-1986 au urmat 3 sezoane cu Universitatea în prima liga în care antrenorul Remus Vlad l-a folosit pe toate posturile din teren mai puțin cel de portar. A făcut și cuplu cu Neamțu pe linia de fund dar și în atac cu Tim Câmpeanu sau Boeru, a jucat mijlocaș de bandă dar și fundaș lateral (pe ambele benzi) în funcție de nevoile echipei. Din vara anului 1987 Dobrotă evoluează pentru 2 sezoane la Inter Sibiu.

Ultima decadă la U (o retrogradare + o promovare)

Constantin Răduță, fost coleg de echipă cu Dobrotă, este numit antrenor principal la începutul sezonului 1990-1991 iar Ionel revine la Universitatea. Cu toate că are prestații apeciate și marchează 4 goluri (cu Dinamo, Steaua, Fc Brașov, Sportul Studenșesc), echipa retrogradează.

Cu Ioan Sdrobiș antrenor, Dobrotă evoluează în 22 de partide și marchează două goluri (din penalty), semn că era un fotbalist important pentru echipa care la finalul sezonului a promovat. În primul meci, al noului sezon (1992-93), Ionel Dobrotă marchează, în minutul 33 singurul gol al meciului de acasă cu FC Brașov care s-a dovedit că nu a rămas singurul pentru că tot la Cluj ”a recidivat” în victoria 1-0 cu Dacia Unirea Brăila iar la final ”U” s-a clasat pe locul 11. În ultimul sezon (1993-94) la Universitatea, cu toate că avea peste 34 de ani, a continuat, să reprezinte o soluție viabilă pentru echipa ”șepcilor roșii’, fiind folosit în 23 de meciuri oficiale.

După 16 sezoane în care a strâns peste 430 de meciuri oficiale și a evoluat pe toate posturile din apărare, de la mijloc, dar și din atac putem afirma fără tăgadă că Ionel Dobrotă a fost un fotbalist polivalent și va rămâne pentru totdeauna O LEGENDĂ în cartea de istorie a Universității Cluj.

Carieră profesională

A absolvit Facultatea Babeș- Bolyai din Cluj Napoca. A fost pentru o perioadă lungă de timp directorul ACR Cluj.

De reținut…

 1. Ionel Dobrotă ocupă locul 1 în clasamentul all-time, al fotbaliștilor cu cele mai multe prezențe în tricoul alb-negru.

Moise Cristian

Bibliografie:

manuscris U 1979 (Ștefan Sumurducan)

Agora U (Gheorghe I. Bodea)

cercetare personală (din presa vremii)