Hariton Dascălu

Informatii generale:

 • Porecla: Tony
 • Data nasterii: 13/06/1920
 • Locul nasterii: Mediaș
 • Judet: Sibiu
 • Tara: România

 • Data debutului la Universitatea: 01/12/1940

 • 7 sezoane jucate la Universitatea


 • Hariton Dascălu s-a stins din viata la data de 24/03/1983

Statistici meciuri si goluri pentru U:

Competitie Meciuri Goluri
Liga 1 70 54
Cupa Romaniei 8 15
Campionatul de razboi 40 38
Total 118 107

Născut în anul 1920, tatăl său a fost Dascălu Vasile, cantorul Catedralei Greco-Catolice din Târgu Mureș, mama Cuc Floarea (casnică) cu 8 copii. A avut 3 frați dar niciunul nu a practicat vreun sport.

Venirea la ”U” …poate fi o ecranizare de succes

”Tony Dascălu, s-a refugiat de la Târgu Mureș la Blaj- cu intenția de a se face popă urmând seminarul teologic din Blaj-. Universitatea nu avea un centru înaintaș de valoare și atunci un druker, Mill Băd, ne-a promis că ne aduce el un centru înaintaș. Mill a plecat la Blaj, l-a scos pe Tony de la seminar și după câteva sticle de ”Târnave” a fost lămurit ca nu are vocație de preot și ”U” a câștigat cel mai bun înaintaș iar noi pe cel mai bun prieten.”

Sever Coracu (Agora ”U” – vol II)

de la stânga la dreapta: ”Limpi” Medrea, Dumitraș, Tony Dascălu

Goluri, goluri, goluri…

De la debut, până să înscrie, i-au trebuit patru meciuri, dar atunci a marcat de 3 ori (15.12.1940) în victoria de la Sibiu, cu Gloria Arad. În primul sezon, a perforat cu 3 goluri și poarta echipei FC Ploiești iar celei din Reșița (U.D.R.) i-a administrat 4 goluri. A fost golgeterul echipei încă de la început reușind un bilanț excelent 14 meciuri/ 14 goluri.

În următoare 3 sezoane -1941- 1942 (Cupa Basarabiei), 1942-1943,1943-1944 (denumite Campionatul de Război) Tony este de neoprit. Marchează 53 de goluri în 48 de meciuri oficiale. Din păcate, aproximativ doi an nu se mai joacă fotbal în România, oprind forma excelentă a fotbalistului Tony Dascălu.

Ultimele 3 sezoane pe care le-a jucat la Universitatea (1946-1949), au fost în Divizia A. Tony Dascălu a fost golgeterul echipei în sezoanele (1946-1947 și 1947-1948) dar, odată cu venirea antrenorului Ștefan Cârjan lucrurile s-au schimbat, Tony fiind nevoit să plece. Ultimul său gol marcat pentru Universitatea a fost la Cluj, în fața suporterilor care l-au idolatrizat, 03.10.1948, scor final 4-2 în meciul cu Gaz Metan Mediaș.

“Nu puteam să plec. Cum era să-mi las prietenii, echipa?”

În Agora ”U” (vol II), există un dialog, în care Tony mărturisește că a primit în anul 1947, o sumă importantă de bani pentru a semna cu Jiul Petroșani. Chiar dacă era inflație în România acelor vremuri, se putea cumpăra o casă cu 1000000 de lei…

Cu un simț al porții foarte bun și un joc de cap mult peste medie, cariera la Universitatea a fost extrem de productivă: câte o dublă (2 goluri) a dat în 13 meciuri, o triplă (3 goluri) în 6 meciuri dovedind ca este o adevarată ”mașină de goluri.” Peste toate însă, Tony Dascălu alături de Mircea Luca, Coracu și frații Medrea au însuflețit cu siguranță cea mai ”încercată” generație de fotbaliști ai Universității.

De reținut:

 1. Hariton Dascălu, cu 107 goluri în meciuri oficiale, este unul dintre mari golgeteri ai Universității Cluj.
 2. Este pimul jucător, al Universității care marchează gol, într-o finală de Cupa României.
 3. 30 ! Este numărul echipelor care au primit gol (uri) de la Tony. ”Campioane”: Fc Ploiești, Fc Craiova ( cu 8 goluri).
 4. “Haide “U”, Haide “U” , Haide Tony Dascălu ! Luca, Medrea , Coracu” (cântec al suporterilor)

Despre ”Tony”…

‘’Centru înaintaș, jucător cu gabarit, golgeter prin excelență, 18 goluri în capionatul (1947-1948), joc de cap foarte bun, jucător cu farmec aparte.”

Constantin Rădulescu- Jumate

“Și ce frumos cântă Toni! Nu voi uita niciodată un “Haide U”! cântat însuflețit de tine și scandat de noi toți”

Nicolae Roman (Agora “U” vol II, Gheorghe I. Bodea)

“Tony a fost o bucurie a vieții, o legendă a poporului nu numai pentru spectatori, ci și pentru noi, cei ce-am slujit cu nestinsă credință alături pe el și sub exemplul său, Clubul Universitatea. În ceas îndoliat, păstrăm un moment de pioasî reculegere în memoria inegalabilului TONI DASCĂLU.”

Familiile Dr. Mircea Luca, Dr. Constantin Rădulescu, Dr. Ionel Vigu, Dr. Sever Coracu (la dispariția lui Toni, anunțul mortuar apărut la 24 martie 1984 în Făclia, preluat în Agora “U”)

Moise Cristian

Bibliografie:

manuscris U 1979 (Ștefan Sumurducan)

O viață închinată fotbalului (dr. Constantin Rădulescu)

Agora ”U” (Gheorghe I. Bodea)

Cercetare personală (din presa vremii)