Dan Anca

Informatii generale:

  • Porecla: Baciul
  • Data nasterii: 07/01/1947
  • Locul nasterii: Turda
  • Judet: Cluj
  • Tara: România
  • Dan Anca si-a facut junioratul la Universitatea Cluj și Chimia Turda

  • Data debutului la Universitatea: 08/11/1964

  • 16 sezoane jucate la Universitatea


  • Dan Anca s-a stins din viata la data de 20/10/2005

Statistici meciuri si goluri pentru U:

Competitie Meciuri Goluri
Liga 1 317 27
Liga 2 80 7
Cupa Romaniei 28 6
Cupe Europene 2 0
Total 427 40

Statistici meciuri si goluri in echipa nationala România :

Competitie Meciuri Goluri
Echipa nationala in calitate de jucator Univesitatea 7 0
Total 7 0

Legenda Dan Anca

Dan Anca s-a născut la 7 ianuarie 1947 în orașul Turda. Prima echipă la care a fost legitimat este Chimia Turda în 1961. De aici trece la Universitatea Cluj în 1964 iar, exact la 17 ani, 10 luni și o zi își face debutul în prima divizie, în meciul pierdut acasă cu CSMS Iași. În continuare, activează numai la formația Șepcilor Roșii, dovedind un atașament demn de toată lauda și o remarcabilă combativitate în toate partidele susținute, atât ca fundaș, cât și ca mijlocaș, ca simplu jucător sau căpitan de echipă.

Primele goluri pentru Universitatea le marchează în sezonul 1967-68, când prin golu său, ”studenții” înving echipa Steagul Roșu Brașov, scor 1-0; de asemenea mai marchează în victoria cu Dinamo Bacău, scor final 2-0, dar marchează și în Ghencea, unde Universitatea obține un punct, scor 1-1.

De departe cel mai prolific sezon pentru Dan Anca, a fost sezonul 1970-1971 când ”Baciul” marchează 9 goluri (6 în campionat și 3 în Cupa Romîniei), printre echipele care au primit gol de la Anca: Steaua București, UT Arad, Jiul Petroșani, Steagul Roșu Brașov, Cfr Timișoara. În următorul sezon, Dan Anca termină pe locul 3 cu Universitatea iar în Cupa UEFA, în sezonul 1972-73, este titular în cele două meciuri împotriva bulgarilor de la Levski Sofia.

”Baciul” de retrage

În etapa 14 a sezonului 1979-1980, Dan Anca evoluează pentru ultima dată pentru ”șepcile roșii”, în meciul pierdut cu scorul de 2-0 în deplasarea de la Baia Mare.

fostul căpitan Câmpeanu la retragerea lui Dan Anca

Cele mai bune performanțe obținute cu ”U” sunt câștigarea Cupei României  (1964-65) și medalia de bronz în campionatul 1971-72 iar cele peste 430 de meciuri oficiale la Universitatea îi conferă un loc special în istoria clubului.

Internațional neînvins pe Wembley

A evoluat de 7 ori în prima reprezentativă, numărându-se printre componenții 11-lui care au reușit să termine la egalitate (1-1), în ianuarie 1969, cu campioana lumii, Anglia, pe Wembley. Adversarul direct în acest meci, pentru Dan Anca a fost legendarul Boby Charlton.

Activitate profesională

S-a retras din activitate în 1980, rămânând ca antrenor în cadrul clubului universitar clujean atât la echipele de juniori cât și, în mai multe perioade, la echipa de seniori.

Dan Anca la birou

Despre Dan Anca…

”Nu, n-a fost un talent ca Zoltan Ivansuc, dar când se va mai naște un Ivansuc? N-a fost orgolios ca Mateieanu; dar câți traiesc din orgolii? N-a fost o vedetă ca Petru Emil, dar câte vedete nu devin efemeride? N-a fost o speranță; dar câte mari speranțe n-au fost adevărate iluzii? A fost un fotbalist modest, harnic, disciplinat, care dădea strălucire ”vârfurilor”, ”sacrilor” purtați pe brațele entuziasmului.”

Ion Arcaș (ziarist)

La data de 20 octombrie 2005 Dan Anca părăsește această lume, lasând un mare gol în familia Universității.

Moise Cristian

Bibliografie:

manuscris U 1979 (Ștefan Sumurducan)

Agora U (Gheorghe I. Bodea)

Fotbal de la A la Z (Mihai Ionescu, Mircea Tudoran)

cercetare personală (din presa vremii)