Clujean get-beget, crescut la Centrul de Copii și Juniori al Universității Cluj, a fost unul dintre acei fotbaliști speciali, înzestrați cu inteligență, viziune, tehnică fină, pasă sigură și șut necruțător. Primul său antrenor a fost Gheorghe Vasile.

A avut 3 perioade distincte, petrecute în echipa de seniori a ”Șepcilor Roșii”:
- În primul sezon (1999- 2000), Divizia B, a evoluat în 11 meciuri, în care a marcat un gol. Sezonul 2000-2001 a fost unul memorabil pentru Alexandru, care la 18 ani a devenit golgeterul echipei din postura de mijlocaș. Printre colegii de echipă din acel sezon îi amintim doar pe celebrii atacanți Marius Predatu, Marius Popescu sau Ilie Lazăr. Urmează trei sezoane în Divizia B, în care Universitatea nu reușește promovarea deși avea o serie de fotbaliști extrem de talentați: Dan Codreanu, Sergiu Costea, Răzvan Cociș sau George Florescu. La sfârșitul sezonul 2003-2004 se transferă la Dinamo București. Cu această formație reușește câteva rezultate de excepție, printre care și un meci în Champions League.
- Revine la Universitatea Cluj în sezonul 2010-2011 (Liga1), fiind unul dintre titularii de drept și în următoarea ediție de campionat. La începutul sezonul 2012-2013, după doar un meci de campionat, semnează cu Levski Sofia.
- În vara anului 2016, managerul Sabău apelează la Alex – acesta din cauza multiplelor accidentări era, în acel moment, retras din activitate – pentru a ajuta echipa într-un moment greu (poate cel mai greu din istorie), începerea sezonului de Liga 4. Răspunsul a fost pozitiv si, împreună cu alți trei ”veterani”, Dorin Goga, Gabriel Giurgiu și Octavian Abrudan, au dat stabilitate și încredere noului proiect. În prima etapă marchează două goluri frumoase, dar, din păcate, în minutul 53 este ”obligat” să părăsească terenul. O mai veche accidentare a recidivat. Au urmat câteva luni de pauză și o ultimă încercare. În primăvara anului 2017 mai dispută două meciuri, dar problemele medicale îl forțează să renunțe.

În cariera sa, pe lângă Universitatea Cluj, CSKA Sofia și Dinamo, a mai evoluat la Gloria Bistrița, Pandurii Târgu Jiu, Steaua și Rapid. Un lucru remarcabil este faptul ca Alexandru Păcurar a fost unul dintre puținii fotbaliști români care a evoluat la toți cei trei ”granzi” din capitală.

Vor rămâne în memoria suporterilor loviturile libere executate cu mare precizie, pasele de gol nimicitoare pentru adversari, driblingul ”cu fentă” dar mai ales șuturile imparabile, de la orice distanță, ”catapultate” în porțile adverse. Pentru mine, rămâne deocamdată ultimul decar clasic format și promovat de Universitatea Cluj.

De reținut:
- Alexandru Păcurar, alături de Dorin Goga și Octavian Abrudan, sunt singurii fotbaliști care au evoluat pentru Universitatea în primele patru divizii ale României, sperand, totodata, sa ramana singurii care reusesc aceasta “performanta”, prin aceasta intelegand, – nu-i asa? – ca “U” sa nu mai ajunga niciodata in situatia de a activa in esaloane inferioare!

Moise Cristian
Bibliografie:
cercetare personală (din presa vremii)